האוריגמי כזרם בעיצוב

תערוכת עיצוב בהשראת האוריגמי תבחן את השאלה האם ניתן להגדיר את האוריגמי כמגמה או זרם בעיצוב בעכשווי. כדי לענות על השאלה תמתח התערוכה את היריעה על מגוון תחומי העיצוב, בהם נעשה שימוש באוריגמי כהשראה לעיצוב האוביקט. אוצרות התערוכה שמה לה כמטרה לענות על השאלה הזו דרך איסוף הפרויקטים בהם בחרו המעצבים להשתמש בתכונותיו המבניות, התפקודיות או הויזואליות של האוריגמי. בזכרון ילדות, בהשראה ממשחקי קיפולי נייר קלאסיים, בשימוש בחומרי גלם שונים, או בחקירת מדע המימיקרי המתפתח. מדע זה מחזיר את האוריגמי לחקירתו המקורית – התחקות אחר צמחים ובעלי חיים המשתמשים בקיפולים לצורך תנועתיות, חיסכון באנרגיה, במקום או לצורכי התגוננות והסוואה. עבודת האוצרות בוחנת אוביקטים ממגוון שדות עיצוב ומקיפה את האיפיונים שהוגדרו קודם לכן כנקודות השראה או השקה עם האוריגמי.

המבקר בתערוכה שיעבור על פני המוצגים השונים ירגיש חוט מקשר העובר דרך כל האוביקטים אף על פי שאין בניהם קשר ויזואלי, חומרי או מבני. לתערוכה נבחרו עבודותיהם של מעצבים שונים המשתמשים באומנות הקיפול כהשראה לעיצובם, אך אינה מתמקדת במעצבים אלא בפרויקטים שעיצבו. מעצבים מסוימים יוצגו ע"י פריט בודד, סדרת פרויקטים או תהליך חקירה שלם. אזורי התערוכה יופרדו בהתאם לשדה אליו הם משתיכים. בנוסף למוצגים בתערוכה, יוקרנו בחדר ההקרנה סרטים על תרבות האוריגמי היפנית קלאסית ותרבות האוריגמי המערבית המתמטית. המבקר בתערוכה יוכל להתרשם מיישומי ההשראה של תרבות עתיקת יומין על אוביקטים חדשניים מכל תחומי החיים.


סקירת המוצגים

הסקירה מנתחת כל אוביקט המוצע לתצוגה בהקשר של השדה אליו הוא שייך, בבחירת איפיוני ההשראה שנעשו בו, בחדשנות שהוא מייצג ואם הוא משמש נקודת ציון לעבודות נוספות.


ארכיטקטורה ועיצוב פנים

פיתוח דיאגרמות אוריגמי דו מימדיות, אפשרו הבנה מעמיקה של היחסים המתמטים בין צורות ויצרו פלטפורמה בעלת גריד לא סטנדרתי ליצירת צורות חדשות, הבנת הקשרים בין הדיאגרמות הדו מימדיות לגופים התלת מימדיים הובילה להבנות חדשות בתחום המבני. לתחום הארכיטקורה וההנדסה, היה עיניין רב בחקר האוריגמי בשל הצרכים הקונסטרוקטיבים ובשל התמורות שיכולים מבנים אוריגמיים לגרום למרחבי המחייה – יצירת מבנים חזקים וקלים שאינם נזקקים לתמיכה, ומשאירים מפתחים וחללים גדולים ללא צורך בעמודי תמיכה. המבנים האוריגמים מתאפיינים בפאות המתחברות אחת לשנייה בזוויות שונות המאפשרות ניצול של חדירת אור, הצללות וכיווני אוויר רבים.

בתערוכה יוצגו 4 פרויקטים הנוגעים לאוריגמי בשימושים שונים:


  • בנין האקדמיה של חיל האוויר האמריקאי בקולורדו – מבנה מרשים מאד. מזדקר לשמים, ממחיש את הכח והעוצמה של החיל, קרוב לאלוהים, מזכיר באותו הקשר מבנים כנסייתים, אך בנוי כולו בסטרוקטורה אוריגמית.

  • מבנה ארעי של תערוכה הבנוי מקונסטרוקצית מתכת הנובעת מצורות גאומטריות ומנצלת את תכונת הגמישות של האוריגמי המאפשרת הרכבת המבנה בצורה שונה בהתאם לתוואי השטח. המבנה הוקם בשנחאי, ע"י קבוצת ארכיטקטים הנקראים HHD fun על שטח של 150 מ"ר.

  • חנות קרטון הבנויה כיחידה בפני עצמה במרכז הקניון – פרויקט של המעצבת Miwa Takabayashi הנקרא Packaged (האריזה) ובנוי מיחידות קרטון מודולריות – החנות הוצגה בתערוכה בלונדון הנקראת 1000 Faces of the Mall .

  • פרויקט בעיצוב פנים – תערוכה של חברת התיקי Loewe שבחרה להציג את סדרת התיקים החדשה הנקראת Loewe Origami בתצוגה של קירות, מחיצות וסטנדים מיחידות אוריגמי מפלסטיק.

ארבעת הפרויקטים שונים בגודלם, בחומרי הגלם, ובעלותם אבל ניכר מהם שכולם עוצבו בהשראת האוריגמי.

השארת תגובה